Journal

Inner peace outer peace

Inner peace outer peace

Meditation handlar inte om att aktivt trycka bort dina tankar eller kämpa intensivt för att ersätta negativa med positiva. 

Det handlar om tuff träning i stillhet för att mjukt men beslutsamt kunna ta kommando över din uppmärksamhet.

I alla fall oftare. 

Kunna välja vart du vill rikta ditt fokus, vilka tankemönster du vill ge näring till, och sen bli skicklig och uthållig nog att stanna kvar där. Men också tidigare och effektivare observera när din uppmärksamhet glider iväg till oro och stress, otålighet och överdriven självkritik.

Och då vänligt men bestämt leda dig tillbaka dit du vill vara. Disciplinerat notera och justera utan att döma, forcera eller fortsätta att negativt kommentera. 

Varför?

För att meditation hjälper dig med allt du värdesätter, och för att mycket av det omvärlden behöver startar med din icke-dömande, empatiska och närvarande personlighet: 

Glädje, ibland från ingenstans. 

Högpresterande i områden du finner viktiga att prestera i. 

Perspektiv och distans för att inte fastna i att prestation (eller resultat) är det enda du är eller det enda som är viktigt.

Perspektiv och distans för att inte heller fastna i andras åsikter om dig – oavsett prestation eller resultatet. 

En känsla av frid oftare. Även i aktivitet och trots motsatta åsikter runt omkring dig. 

Empati hög nog för att göra positiv skillnad för världen omkring dig. För att minska fördomar och öka förståelse. Aktivt.

Och för att inte reaktivt och aggressivt agera så snart något inte går som du vill. Med en cool och underbart smittsam distans till andras människors snabba och ofta negativa reaktioner när det inte går som dom vill. 

När du mediterat ett tag kommer du oftare kunna grunda dig själv i dig själv. I nästa andetag. I dina värderingar. I ett knivskarpt kommando över ditt inre liv och din respons (eller frånvaron av den) till omgivningen. 

Medvetet valt.

Väl valt.

Inifrån och ut. 

Meditation är träningen för att oftare leva så. Inifrån och ut. Och för att oftare kunna titta på dina tankar och känslor istället för att bli kvävd av dem. 

För prestation

Meditation handlar inte om att sakta ner. Tvärtom. Meditation gör dig skarpare och mentala processer snabbas upp. När hjärnan och fötterna är på samma ställe kan du < ta in mer och bättre information på kortare tid < vilket leder till bättre beslut < vilket leder till bättre prestation. 

Du blir inte bara bättre, utan också mycket gladare när du är närvarande i nuet istället för att älta något gammalt eller oroa dig för att inte kunna navigera framtiden.

Din fulla koncentration i nuet, på det du kan påverka, plus energi från glädje och frihet från dömande, kommer verkligen hjälpa dig att prestera på den yttersta gränsen av din förmåga.

Elda på ditt driv istället för att släcka det. 

Att bygga in en daglig meditationsrutin kommer hjälpa dig att fokusera där du behöver fokusera, leda dig tillbaka när du tappar det, och lättare hantera vad som än dyker upp längs vägen mot din fulla potential.

Med en högre medvetenhet som lättare kan observera tankar och känslor så blir det också lättare att hantera sämre prestationer och skrikiga ledare.

Oavsett vad senaste resultatet blev.  

Det känns såklart alltid tråkigt att förlora, men inte längre förödande. Och absolut inte definierande. 

Du kan ta med lärdomarna och gå vidare. Bättre. Visare. Mer erfaren. 

Och låta det definiera (delar av) dig.

Den typen av både tillit och distans till dig själv — där du vet att du kan fokusera fullt ut på det som ligger framför dig, och konstruktivt hantera morgondagen vad resultatet än blir — hjälper dig att lösa upp press istället för att bli kvävd av den. 

Det hjälper dig att vara dig själv och ge 100% i varje stund. Oavsett var du är eller vilka du är med. 

Det om något, är frihet. 

Eller?

Och med det öppnar sig inte bara frihet, utan också nya möjligheter.

 

För livsglädje

Precis som för prestation så spelar fokus också stor roll för livsglädje

Att meditera hjälper dig att oftare vara i nuet, fokuserad på det du för tillfället gör istället för att älta något gammalt för 1000:e gången, eller måla upp en katastrofal bild av framtiden som ingen av oss vet någonting om. 

Och att vara i nuet, fullt ut i din egen kropp, är i sig tillräckligt för att en innerlig känsla av frid oftare ska omfamna dig. ”Eudaimonia” är ett grekiskt ord som sammanfattar innebörden av långvarig lycka. 

Ett tillstånd mer än ett event. 

När du mediterat ett tag kommer du oftare och lättare att kunna skruva ner volymen på det ständiga tjattret som ständigt pågår i våra huvuden.

Få saker kan sänka vår egen livsglädje så mycket som vårt eget självprat, så en hälsosammare distans och skarpare kontroll över orden vi accepterar att vi riktar mot oss själva kan ta oss till eudaimonia oftare.

Meditation hjälper dig också att skruva ner volymen på omvärldens högljudda och outtröttliga åsikter om vad som är viktigt, rätt och sant. Inte för att du inte bryr dig, utan för att du bryr dig. 

Du bryr dig om att utvecklas i en värderad riktning och engagera dig i världen på ett sätt som är sant för dig. Som gör att du mycket oftare är den bästa versionen av dig själv istället för en trött och förvirrad kopia. 

Med en högre medvetenhet så blir andras åsikter inte längre en korrekt bild av sanningen, utan verktyg som du kan använda. Om du vill. 

Så mycket eller så lite som du tycker passar dig. 

Och sen kombinera allt genom ditt unika filter så att din medvetenhet expanderar istället för att krympa ihop eller färgas av andra människors ständigt skiftande dagsform. 

Inte mycket kan sänka glädje och livskraft mer än oron för vad andra ska tycka eller det ständiga sökande efter vad som kan gå fel. 

Distans till det ger en oerhörd frihet.

Ansvar och möjlighet: En bättre värld

Frihet betyder inte nödvändigtvis frånvaro av struktur, och definitivt inte frånvaro av ansvar

I struktur finns ordning och i ansvar finns mening. Och mening handlar nästan alltid om att hjälpa andra.

Självklart ska du både meditera och bygga livsstrukturen så att den passar din personlighet och vision. Så att dina tankar och beteenden är i linje med dina grundvärderingar och drömmar. 

Så att vardagen lyfter upp dig istället för att sänka ner dig. Så att du kan konfrontera rädslan istället för att hållas tillbaka av den.

Och på det sättet fylla upp mer av dig själv. 

Våga ta mer plats, på ditt unika sätt. 

Men sen < använda det för att göra positiv skillnad för världen omkring dig. 

Aktivt göra den ljusare istället för att låta den vara oförändrad. För när saker varit oförändrade en tid så börjar de istället gå bakåt. Så vi behöver alla använda allt vi har för att aktivt göra världen bättre. 

Meditation ger en högre grad av mindfulness; en cool, empatisk och stark medveten närvaro som kommer dra människor till dig. Det du gör smittar av sig på andra och ger ringar på vattnet. Och ju fler människor du inspirerar att börja med deras egna empati, kraft och hälsa, desto fler positiva ringar kommer det att bli.

Tänk om vi kan påverka 5 st var i en värderad riktning denna vecka, som i sin tur påverkar 5 st.

Kära någon. 

Att leva på jorden är stundtals inte lätt, och det är omöjligt att leva ditt bästa liv, omöjligt att hjälpa andra, om du är fullständigt uppslukad av aggression och ilska.

Underskatta inte kraften i vad du kan göra för andra, men förstå och påminn om att det börjar med dig själv.

Och gör sen ett val att inte stanna där. 

Photography by

More of Standards Journal