Journal

SPELARPROCESSEN

SPELARPROCESSEN

I Spelarprocessen jobbar du och jag (Marcus Falk Olander) tillsammans, fysiskt eller digitalt, för att du ska prestera på den yttersta gränsen av din förmåga oftare.

Sex samtal med olika innehåll där vi jobbar för att sätta en stimulerande, meningsfull och sann vision på plats. Uppbackat av struktur, mindset, och konkreta beteenden för att ta dig dit.

Vi jobbar med rädslor, tvivel och andra utomstående hinder (som tränare, konkurrens och en värld full av åsikter) så att de ska få mindre plats och din naturliga drivkraft ska få mer.

Tydliga nyckelpunkter och ett skarpt mindset som gör att du kan tävla med full kraft varje gång du är på planen, och hantera vad som än händer på ett sätt som gör dig bättre.

I Spelarprocessen coachar jag dig så att du därefter kan coacha dig själv.
En karriär på högsta nivå, och livet i stort, kommer innebära misstag, motgångar och prövningar. Men när du vet vad som är viktigt, vad du fundamentalt står för, och har den mentala styrkan att ta ansvar utmaningar och hinder längs vägen, så blir du ostoppbar.

När du mår bra så presterar du bättre, så en stor del i att bli en kraftfull spelare är att också värdesätta och bygga den du är. Att du lever på ett sätt som känns stimulerande, meningsfullt och sant, oavsett vad senaste resultatet blev.

Att DU tar ansvar för både livsglädje och prestationsförmåga är av yttersta vikt, och det är vad Spelarprocessen handlar om.

ÖVERSIKT

I sex intensiva samtal jobbar vi igenom allt du behöver för att bygga en egen struktur av rutiner, självprat, mindset och träning för att bli allt du har potential att bli. Om du inte är fotbollsspelare men ändå vill göra jobbet för att må och prestera så optimalt som möjligt i dina roller och sammanhang så justerar vi delarnas innehåll för att möta din unika situation, person och vision.

Personlig utforskning, Förändring & Förstärkning

Den första delen i det första samtalet handlar om dig som person. Vem du vill vara och utvecklas till, oavsett hur det går på planen.

Vi pratar om din bakgrund, vad som format dig, vad som driver dig och vad som bromsar dig.
Om din vision för framtiden och vad som är viktigast och inom din kontroll just nu.

Vi lever i en snabb värld full av åsikter, agendor och yttre krafter, så om inte du medvetet bestämmer vem du vill vara, vad du vill uppnå, bidra med och utvecklas till, så är risken stor att någon annan kommer bestämma det åt dig.

I det här inledande och intensiva samtalet djupdyker vi inåt för att ta reda på vad som är meningsfullt och viktigt på riktigt, vad som är brus och oviktigt, och skapar konkret struktur och mentala ramar för att rikta energin därefter.

Vi kommer identifiera och skala bort roller, berättelser och beteenden som inte längre stämmer överens med verkligheten eller med den du vill vara. Och börjar istället bygga på det som är äkta.

Oavsett vad du vill uppnå i karriären så handlar det om att DEN DU ÄR också får plats.

Att livet vid sidan av planen är nyanserat, tillåtande och spännande kommer inte hindra din prestation och utveckling på planen.

Det kommer hjälpa den.

Professionell riktning, Mål & Vision

Dina största mål i karriären ger livsviktig energi och en riktning att jobba mot. Klarhet och meningsfullhet här kommer tydliggöra viktiga rutiner och nyckelbeteenden för att varje dag ta steg mot det du vill uppnå.

Vart du slösar med din dyrbara energi och begränsade uppmärksamhet är också ett viktigt jobb i det här samtalet.

Att ta steg mot dina mål och drömmar, mot en storslagen vision och din fulla potential handlar om att outtröttligt coacha dig själv till det som är viktigt och inom din kontroll att påverka.

Att ständigt prata till dig själv på ett sätt som hjälper dig att vara den spelaren du vet att du vill vara.

Att omge dig med rätt människor och skapa struktur för att snabbt komma tillbaka dit efter motgång och tvivel.

När målen är tydliga, och viktiga, både för vad du vill uppnå och hur du vill spela, så skapar vi en struktur som du jobbar efter varje dag. För att nå målen och prestera på den yttersta gränsen av din förmåga oftare, men också för att ha kul längs vägen.

Att ha det som grund, att alltid jobba inifrån och ut, gör det också otroligt mycket lättare att hantera de hinder och motgångar som oundvikligen finns på vägen mot framgång, utveckling och din fulla potential.

Utvecklande Mindset

Misstag, motgångar och prövningar är ofrånkomligt i en karriär på högsta nivå, precis som i livet i stort. Ingen av oss är immun mot svårigheter, och höjden av vår karriär kommer bero mycket på vem vi är när vi kommer ut på andra sidan av utmanande perioder.

När du är mentalt vältränad så är misstag, motgångar och prövningar fantastiska lärare som hjälper dig att utvecklas. Istället för att reaktivt parera utmaningar så kommer du aktivt utsätta dig för dem. Fokuserat ta dig till situationer och obekväma positioner precis på gränsen av din nuvarande kapacitet, för du vet att det är vad som krävs för att bli bättre.

Att träna ovärderliga mentala förmågor som lugn, tillit, mindset, fokus och disciplinerat kommando över dig själv, sätter dig i förarsätet i ditt eget liv och ger dig en känsla av både kompetens och kontroll.

Du vet inte vad som kommer hända på planen eller i livet, men du vet att du har allt du behöver för att spela ditt spel, äga vad som än händer, och ta med dig erfarenheten på ett sätt som gör dig bättre.

Ansvaret, och styrkan, ligger i att kunna acceptera sanningen, stå rakryggad med skarp blick och committa till utmaningen att utvecklas av det som händer istället för att bli begränsad av det.


Hantera Oro, Frustration & Motgångar

Ett splittrat fokus, oroliga tankar, ett stressat inre eller ett konstant flöde av negativa ord minskar din prestationsförmåga i match, möjligheterna till utveckling i varje träning, och återhämtningsförmågan däremellan.

Det är obekvämt och ibland överväldigande att hela tiden försöka bli bättre.

Att ständigt vilja prestera idag och utvecklas till imorgon är ett driv som inte alltid är lätt att bära.

Och att alltid bli bedömd, och ibland bortvald, fast du jobbar så hårt och tycker att du borde spela kan också lätt ta med både tankar och beteenden till ställen som inte är hjälpsamma för varken utveckling eller välmående.

Men att sänka standarden eller minska drivet är ingen lösning.

Du behöver hantera det.

Ta ansvar. Committa.

Fortsätta coacha dig själv, träna fokus och bygga vidare på ett optimistiskt mindset.

Välja tillit och fokusera på riktigt bra träning.

Påverka det du kan och strunta i resten.

När du tar ansvar för att paketera ett problem som en utmaning, och sen ta ansvar för det, så frigör du mycket energi och skapar positivt momentum jämfört med att inte låtsas om det, att skylla ifrån dig eller distrahera dig bort från det.


I samtalet om oro, frustration och motgångar jobbar vi med det som har potential att ta med dig i en negativ riktning.

Försöker förstå hur och varför, och vad vi kan göra åt det.

Hur du i vissa fall, genom orden du använder för att tolka livet, förstärker frustration, oro eller stress för framtiden, och ser hur vi kan ändra dem för att bli mer hjälpsamma, konkreta och optimistiska.

Skönare att lyssna på och jobba ifrån.

Att vara människa innebär prövningar, mörkare känslor och utmanande delar. De ger livet nyans och djup och är viktiga kontraster för att också förstärka allt som är magiskt. Men det innebär ibland tankar och känslor som känns övermäktiga att hantera.

Därför behöver du medvetet och konsekvent träna din hjärna – som är designad för att leta efter det negativa och farliga eftersom det evolutionärt har hjälp mänskligheten att överleva – så att du aktivt kan möta det mörka istället för att bli paralyserad av det.

Att aktivt ta steg emot det skapar också ett momentum så kraftfullt att det kommer hålla i även när den utmanande perioden är över.

Om du kan fortsätta jobba med maximal ansträngning, en optimistisk attityd och fullt fokus på det du kan påverka – även om du orättvist blivit satt på bänken, inte får nytt kontrakt eller är borta 8 veckor pga en skada – så kommer du långsiktigt bli till det bästa du kan vara.

Grunden för det lägger vi i det här samtalet.

Förberedelser & Återhämtning i världsklass

Att träna hårt för att bygga en högre kapacitet är avgörande för att vara en kraftfull spelare som både bidrar till laget och accelererar din egen utveckling.

Att få ut din fulla talang i många aktioner under hela matchen istället för att bara vara bra första 20, är av yttersta vikt för att din karriär ska bli allt den har potential att bli.

Det kräver riktigt bra träning.

Utan en riktigt vältränad kropp så kommer din trötthet bli större och komma tidigare, vilket påverkar både beslutsfattande, genomförande och förmåga att komma tillbaka efter misstag.

Är du inte riktigt vältränad så blir du sämre efter några inledande aktioner.

Men.

För att kunna träna på den nivån som bygger en fysik i toppklass så behöver återhämtning och förberedelser också vara toppklass.

Du behöver struktur och medvetna intentioner i förberedelserna inför både träning och match.

Tajming och kvalité på kost. Bra och tillräcklig sömn. Förmodligen supplementering. Det här är delar som påverkar varandra, så att vara genomtänkt, välplanerad och (relativt) kunnig i dessa områden hjälper enormt.

Ytterligare en viktig del för förberedelser och återhämtning i världsklass är hur du pratar till och om dig själv:
Hur du tolkar och projicerar livet kommer i allra högsta grad påverka din återhämtning och därmed din förberedelse för nästa grej.

Du kan äta, träna och sova fantastiskt, men om du alltid går runt och är irriterad, pessimistisk, arg eller stressad så kommer du återhämta dig sämre.

Att betala med kvalité på återhämtningen betyder att du betalar med kvalité på träningen, vilket betyder att du betalar med både din kortsiktiga prestationsförmåga och din långsiktiga utveckling.

I den här delen jobbar vi noggrant med kost- och sömnrutiner.

Vi går igenom självprat och umgänge, förberedelser och aktivering, innan träningspass och matcher.

Allt för att du ska vara så förberedd som möjligt, vilket gör en fundamental skillnad på prestation, utveckling och livsglädje.

Att ge dig själv både tillåtelse och utrymme att försöka och göra fel är av yttersta vikt för att det bästa som kan hända också ska kunna hända. Att hålla tillbaka kan kännas skönt i stunden, men hindrar både topprestationer och långsiktig utveckling.


Genomförandekraft & Långsiktighet

Genomförandekraft i varje aktion leder till helt andra resultat och prestationer än när du håller tillbaka, och känslan det ger att våga gå för det är också ofta fantastisk.

Att våga göra allt som intuitivt kommer till dig, med fullständig närvaro i varje aktion på planen, ger en magisk känsla och connectar dig med kärleken vi alla innerst inne har till fotboll, till att tävla och jobba hårt för det vi vill ska hända.

Men ibland när pressen är/upplevs stor är det lätt hänt att vi tar ett steg tillbaka och förändrar eller förminskar oss själva för att vi inte vågar missa en passning eller dribbling eller ett avslut.

Risken att missa känns för stor.

Håll inte tillbaka!Vår fulla kraft i varje aktion kan också bli försämrad när pressen inte är så stor.

När det är lite folk på läktaren, när du möter sämre motstånd på en tråkig arena, vem är du då?

Kan du vara fullt fokuserad och ge varje aktion all din talang och kraft? Eller blir du (oftare) nonchalant och arrogant?

Det är så vi förlorar mot sämre lag, och det är så du bromsar din egen utveckling.

Varje unik situation – både på planen och i livet, mot både topplag när pressen upplevs som stor, och mot sämre lag när det inte är så spännande – handlar om att ta in rätt information och ta rätt beslut utifrån den informationen.

Och sen genomföra det beslutet med kraft och fokus!

Oavsett vilka ni möter.

Om och om igen.

Att inte vara för fäst vid resultatet skapar paradoxalt nog en större frihet att faktiskt spela på din fulla förmåga. Att hela tiden hålla strypgrepp på dig själv för att “inte missa” är inte en skön filosofi att prestera ifrån och inte alls hjälpsamt för att du verkligen ska få ut all talang du besitter.

I andra delen av det här samtalet (samtal 3) tar vi sikte på det du vill ska hända istället för det du inte vill ska hända.

Vi jobbar med mindset och filosofi så att du kan ge dig själv utrymme att använda din fulla kraft i varje situation, vilket ger ett helt annat utförande och resultat än att oroligt hålla igen för att inte missa.

Du behöver bestämma hur du vill ta dig an karriären, och det jobbar vi fram i det här samtalet.

Söka, hantera och använda FEEDBACK

En enkel struktur för oändlig utveckling:

– Ge dig själv de bästa förutsättningarna för att prestera optimalt på matcher genom att träna hårt, äta bra och sova tillräckligt.

– Målet är full kraft varje gång du går ut på planen. Det bästa du har. Oavsett vilka ni möter eller hur förra matchen gick.

– Ditt mindset ska alltid handla om att växa. Att använda varje dag för att bli ännu bättre. Ett mindset där misstag inte är misslyckande, utan information om vad du behöver göra bättre.

– Reflektera efteråt vad som gick bra och vad du vill göra bättre. Var disciplinerad, skarp och ärlig, men inte ältande eller överdrivet självkritisk.

Och, ämnet i första delen av samtal 4 i Spelarprocessen: Sök FEEDBACK.

Extern information och andras perspektiv för att du ska bli bättre.

Fem i teorin enkla men geniala, och så viktiga, delar att luta dig mot för att oftare prestera på toppen av din förmåga, och samtidigt pusha gränsen för vad som är ‘toppen av din förmåga.’

I den här delen jobbar vi alltså djupare med FEEDBACK.

Skarp och välvillig feedback på högsta nivå som handlar om vad du gör bra och vad du behöver göra bättre.

Ovärderlig och avgörande information för att du ska utvecklas till den spelaren (och människan) som du vet att du har potential att bli.

Grundat i stor förståelse för dig, sporten och det du försöker uppnå.

Klarhet över vad du vill göra och åstadkomma. Och sen modet att gå för det. Att göra jobbet, och fortsätta göra det även när det går emot.


I dagens samhälle finns mer information än vad vi någonsin kan hantera eller processa.

Ett ständigt överflöd av åsikter och agendor påverkar oss, om vi inte är närvarande, medvetna och väldigt tydliga med vilka vi är och vad vi vill, i alla möjliga riktningar.

Du behöver feedback för att kunna utvecklas från nuvarande nivå till nästa, men det är av yttersta vikt att den feedbacken kommer från människor som är kunniga, välvilliga och som förstår vad du vill åstadkomma.

För att konsekvent prestera på toppen av din förmåga så behöver du bygga upp ett tydligt filter för vad, och vilka, du låter påverka dig.

Och lika disciplinerat minska exponeringen för allt annat.

Att inte behöva bemöta alla åsikter, kommentarer och råd som slarvigt riktas mot dig är en oerhörd frihet. Det ger dig utrymme att leva inifrån och ut, och med skarpare fokus och större livskraft fokusera på det som faktiskt tillför ditt liv och din karriär.

Din egen sortering och tolkning är viktigare än det som riktas mot dig, men det i sig kräver träning.

Det är en stor del av jobbet i det här samtalet.

När du fokuserar på det du kan påverka och gör jobbet för dig själv – med full tillit till att du har vad som krävs, både för att prestera idag och långsiktigt ta dig mot din fulla potential – så börjar andras slappa fokus och mediokra ledarskap försvinna från din medvetenhet. Du vet vad du ska göra och varför.

Fysisk toppform

Du kan ta dig en bra bit på ”bara” talang, speciellt i ung ålder. Men du kommer aldrig att bli allt du har potential att bli om du inte är vältränad.

Riktigt vältränad.

För att utveckla dina förmågor ännu mer så behöver du träna på dem, och matcher är den viktigaste träningen.

Fysisk toppform handlar om att få ut fler aktioner på 90 minuter utan att tappa i kvalité. Att kunna göra 30 maxaktioner istället för 10 kommer ha en signifikant betydelse för både din prestation i en enskild match, och för din långsiktiga utveckling.

Din prestation och utvecklingskurva påverkar såklart hur långt du tar dig i din karriär.

Vad du får uppleva, bidra med och utvecklas till.

Att kunna hantera en intensiv matchperiod med tre matcher på en vecka – och inte bara stå på planen utan påverka utgången i alla tre matcherna – gör dig till en stor tillgång i vilket lag som helst, men det bygger på oerhört bra, hård och smart periodiserad träning.

Att skjuta lågt i bortre eller försvara 1vs1 i slutet av en match där ditt lag leder med 1-0, trots att dina ben är stumma, kräver en enorm uthållighet, tålighet och fullständigt fokus. Och det i sin tur kräver fysisk träning.

När du är riktigt vältränad så kommer sista kvarten också vara en period där du kan dra nytta av andras trötthet!

Om du kan ta bra toucher, läsa spelet och kraftfullt gå förbi motståndare när ni båda är pigga, tänk vad du kan göra när motståndaren är trött och du inte är det.

Wow.

Men för att känna dig lätt och kraftfull på match så behöver du putta in riktigt hårt jobb på träning.

I den här delen jobbar vi strategiskt för att du ska vara, och bli, så vältränad det någonsin är möjligt.

Kalibrerar filosofi och attityd så att du verkligen tar chansen att varje vecka göra det bästa du kan för att pusha din fysisk framåt.

Vi snackar offseason-träning och skapar en veckostruktur för att du ska kunna maximera den kollektiva träningen. Lär dig att periodisera din egen intensitet över längre perioder så att du tränar hårt på rätt ställen och ändå är riktigt fräsch till matcherna.

Rätt attityd tillsammans med den här progressiva, medvetna och lyhörda planeringen är sagolikt viktig för att du över tid och upprepade träningspass med progressiv men pulserande intensitet ska bli till ett fysiskt monster som bär upp all din fotbollstalang genom en hel match, säsong och karriär.

Att vara riktigt vältränad är en av de viktigaste delarna för både inre stimulans och yttre framgång.

Spela med SJÄLVFÖRTROENDE oftare

Självförtroende!

En fundamental tro på dig själv.

Att du har allt du behöver för att möta det som ligger framför dig. Inte bara i tanken, utan en tillit till dig egen kapacitet som känns i kroppen. Som fyller upp hela dig när det är dags att köra. Till exempel i en stor final inför tusentals människor.

Du vet att du har det.

Men också vetskapen om att du kan hantera vad än resultatet blir.

Min erfarenhet, både genom min egen upplevelse och genom att träna och coacha andra spelare på högsta nivå, är att väldigt många är sitt bästa på träning. Spelar med övertygelse, frihet och kraft. Men så fort strålkastarljusen slås på och det blir “viktigt,” så krymper han/hon ihop.

Blir mindre och sämre.

Oftast för att berättelsen i huvudet handlar om att “inte få göra fel” och en rädsla att missa inför publik och media. Att bli bänkad nästa match eller förstöra chanserna för flytt till nästa nivå.

Men att hålla igen och spela safe, att inte ge dig själv tillåtelse och utrymme att både försöka och göra fel, är det som verkligen håller tillbaka din prestation, utveckling och möjlighet till nästa nivå.

Paradoxalt nog behöver du inte bara tillåta dig själv, utan uppmuntra dig själv, att spela på gränsen av din förmåga, även om det ofrånkomligen kommer innebära misstag. Det gör det alltid när vi är på gränsen till något nytt.

Ett optimalt självförtroende (som inte övergår i arrogans) som ger dig möjligheten att spela på den yttersta gränsen av din förmåga är en av de absolut viktigaste delarna för att prestera på topp och ta steg mot allt du vill uppnå.

Du kan vara hur vältränad som helst, besitta en gudomlig talang och förbereda dig helt perfekt – men till sist handlar det om att få ut allt det när strålkastarljuset slås på och det är dags att köra.

Här jobbar vi för att få alla delar på plats för att inte låta andra bestämma ditt självförtroende, utan att du varje dag ska ha verktyg och byggstenar att själv skapa en fundamental tillit till att du har allt du behöver för att ta dig dit du vill.

Och välja att använda det fullt ut när strålkastarljusen slås på och det är dags att köra.FLOW-state

FLOW är det mest ultimata tillstånd vi kan vara i. Det – mest – ultimata – tillstånd – vi kan vara i.
Det är inget dåligt tillstånd.

Din prestationsförmåga är kraftigt förhöjd, precis som inlärning och ditt mod att utforska det okända.

Din kapacitet mångdubblas.

Du vet det redan. Att spela match när du är i flow är magiskt. Du är inte självkritisk, orolig eller i konsekvenser av din prestation. Du är fullt ut här och nu. Känslan är frihet.

Frihet från ramar, åsikter och konsekvenser av resultatet.

Du bara spelar.

Tack vare din talang, all träning och tidigare erfarenheter av både framgång och motgång så tar du rätt beslut i varje situation. Fullt absorberad i nuet så spelar du på känsla.

Oavsett vad resultatet blir så kommer känslan att spela i flow att vara starkare. Till och med starkare än en 2-1 seger i slutminuten.

I andra delen av det här samtalet (samtal 5) så jobbar vi med det som tar dig närmare flow:

Förmågan att vara närvarande i nuet utan att fastna i självkritik, negativitet eller dömande. Mindsetet att spela på den yttersta gränsen av vad du klarar, med intentionen att stretcha din förmåga med några procent, utan rädsla för att missa.

Att du är i kontakt med det som är roligt och möjligt istället för det som gör dig rädd eller begränsad.

När du är vältränad, fokuserad, nyfiken och väl förberedd så ger du dig möjligheten att vara det bästa du kan vara.

Om du också kan minska övertänkande och ältande av det som varit så frigör du ännu mer energi till det som är viktigt och inom din kontroll att påverka. Gör det över tid och du kan summera betydligt mer tid i det mest optimala tillstånd du kan prestera ifrån. Flow.

I den här delen tränar vi dig för att oftare spela i flow, men också för att fokuserat göra rätt saker fullt ut även när du inte är det.

Ett outtröttligt fokus på den här träningen kommer göra dig enormt mycket bättre som spelare och boosta din motivation att fortsätta göra jobbet.

Och är det något som är väldigt tydligt så är det kraften i att uppskatta, bemästra och fortsätta processen.

Det finns en otrolig kraft i att bestämma dig för att ta fullt ansvar för det du kan påverka, och lika disciplinerat välja att strunta i resten.

FINAL, SAMMANFATTNING, AVSTAMP

Samtal 1-5 är intensiva och sker med relativt kort mellanrum.

Mellan samtalen jobbar du på egen hand med uppgifter från varje samtal. En del uppgifter är förutbestämda medan andra skapas längs vägen där vi tillsammans märker vad som är viktigt att utveckla för att du ska bli allt du vet att du har potential att bli.

Mellan samtal 5 och samtal 6 jobbar du med alla delar på egen hand i ca en månad.

Där omsätter du Spelarprocessen fullt ut i livet och på planen.

När vi sedan är framme vid samtal 6, sista samtalet i Spelarprocessen, så går vi igenom alla delar och dina erfarenheter från de senaste månaderna.

Jag svarar på dina frågor och ställer frågor till dig.

Vi förstärker och förbättrar det som blir tydligt att vi vill justera och tar bort det som du lärt dig inte är sant, viktigt eller hjälpsamt.

När samtalet är över så är det klart och tydligt vart du ska lägga din viktigaste energi. Du vet både vem du vill vara idag, vad du vill utvecklas till i framtiden, och vad du behöver göra för att det ska ske.

Med struktur och verktyg för att göra det.

Och med en ny nivå av visdom och självledarskap så hanterar du misstag, motgångar och utmanande tider bättre än någonsin.

Det gör enorm skillnad.

Spelarprocessen är arbetet för att det ska vara möjligt och tillgängligt, oavsett var du spelar, vem som tränar, eller vilka du spelar med.

Bästa,
Marcus Falk Olander
tränare och coach


Photography by

More of Standards Journal